Ауданды өлшеу.Квадрат дециметр(96-97б)

0
14
информатика в школе

Тақырыбы:Ауданды өлшеу.Квадрат дециметр(96-97б)

Мақсаты:1)Аудан өлшем бірліктерін білу,Тіктөртбұрыштың ауданын табу.

2)Оқушылардыңшығармашылық қабілеттерін ұштау, ойлау қабілеттерін дамыту.

3)Білім алуға деген құштарлығын артыру, ұқыптылыққа, өз өмірін қорғауға тәрбиелеу. .

Көрнекілігі:Интерактивті тақта, геометриялық фигуралар, кесте, сызба

Түрі:Түсіндіру, сұрақ-жауап;

Әдісі:Жаңа сабақты түсіндіру

Жүрісі: І.Ұйымдастыру

Оқушылардың ынтасын сабаққа аудару.

ІІ.Қызығушылықты ояту

Шығармашылық ғылым оқулық

Тапсырмалар

есеп

Математика

сандар, цифрлар Геометриялық фигуралар

көбейту кестесі амал таңбалар

ІІІ.Жаңа сабақ

1.Сұрақтар:

-Геометриялық фигураларға нелер жатады?

Тіктөртбұрыш, шаршы, үшбұрыш, түзу, сәуле т.б

Бүгінгі сабақта тік төртбұрыштың , шаршының ауданын дм2 табуды үйренеміз.

2)Тік төртбұрыш пен шаршының қасиеттері қандай?

3)Ауданның өлшем бірліктерін ата.

Жауап:

1.Тік төртбұрыштың қарам-қарсы қабырғаларының ұзындықтары бірдей болады.

2.Шаршының барлық қабырғаларының ұзындықтары бірдей болады.

3) см2, дм2, мм2, м2

ІV.Оқулықпен жұмыс.

1.Қабырғалары 4дм және 8дм тік төртбұрыштың ауданын, периметрін тап.

-Периметр дегенді қалай түсінесіңдер?

Периметр фигураның барлық қабырғаларының ұзындықтарының қосындысы

V.Тақтамен жұмыс

4дм Р=(8дм+4дм)х2=24дм

S=8дм х4дм=32 дм2

8дм

VІ.Өз бетіндік жұмыс

Қабырғасы5дм шаршының ауданын, периметрін тап.

Р=5дмх4=2дм

S=5дм х5дм=25 дм2

VІІ.Ойын «Кім алда?»

№5.Бөлуді орында, көбейтумен тексер:

83244:4=20811 34088_8=4261 14007_7=2001 87147_9=9683

20811×4=83244 4261×8=34088 2001×7=14007 9683×9=87147

VІІІ.Өз беттік жұмыс

100км 560м 76кг 543г 3кг 205г 40м 561мм

-80км 120м +43кг210г х 5 х 3

20км 440м 119кг753г 16кг 025г 131м 683мм

ІХ.Топпен жұмыс

№7.Мазмұнды есеп

Жылдамдық 1-80км/сағ

Жылдамдық 2-60км/сағ

Уақыт-5 сағ

Арақашықтық-?

1-тәсіл: (60км/сағ+80км/сағ)х5=700 (км)

2-тәсіл: 60х5+80х5= 700 (км)

Сергіту сәті

Кері есеп:Ара қөашықтығы 70км екі қаладан бір мезгілде бір-біріне қарама-қарсы жүк машина мен жеңіл машина шықты.Жүк машинасының жылдамдығы 60км/сағ.Олар 5 сағ соң кездесті.Жеңіл машинаның жылдамдығы қандай?

60км/сағ х5=300 км

700км-300км =400км

400км:5=80км/сағ

Жауабы:80км/сағ

Х.Жеке оқушымен жұмыс

І-күні-28км 28+35=63(км)

ІІ-күні-35км 63_9=7 (км/сағ)

Уақыт-9сағ 28_7=4(сағ)

Әр күні-? Сағ 35_7=5(сағ)

Жауабы: Бірінші күні 4сағ, екінші күні 5сағ

ХІ.Үйге тапсырма: Теңдеулер шешу

Х+100=370 Х-170=630 400-Х=130 3х Х=810

Х=370-100 Х=630+170 Х=400-130 Х=810:3

Х=270 Х=800 Х=270 Х=270

270+100=370 800-170=630 400-270=130 3х 270=810

ХІІ.Сабақты қорытындылау:

-Тік төртбұрыштың ауданын қалай табамыз?

-Аудан өлшем бірліктерін ата.

ХІІІ.Бағалау

 

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Пожалуйста, введите свой комментарий!
Пожалуйста, введите ваше имя здесь